Kaliforniai paprika: az érettség titka
Akárcsak a paradicsom, amely zölden kezd és pirosra érik, a kaliforniai paprika is hasonló utat jár be. Minden paprika zöldként indul, majd a növényen érve a színe megváltozik – zöldből sárgává vagy narancssárgává, végül pedig élénk pirossá válik. A paradicsommal ellentétben azonban a paprika a leszedés után már nem érik tovább, így a boltban vásárolt szín megmarad.
A zöld paprikák színüket a magas klorofilltartalmuknak köszönhetik. Ahogy érnek, a klorofill lebomlik, és helyét átveszik a karotinoidok – olyan növényi pigmentek, amelyek komoly egészségügyi előnyöket nyújtanak.
Minden paprika zöldként indul, majd a növényen érve a színe megváltozik – zöldből sárgává vagy narancssárgává, végül pedig élénk pirossá válik. A paradicsommal ellentétben azonban a paprika a leszedés után már nem érik tovább, így a boltban vásárolt szín megmarad.
A zöld paprikák színüket a magas klorofilltartalmuknak köszönhetik. Ahogy érnek, a klorofill lebomlik, és helyét átveszik a karotinoidok – olyan növényi pigmentek, amelyek komoly egészségügyi előnyöket nyújtanak.
Ezek a karotinoidok adják a piros paprikák élénk színét és extra tápanyagtartalmát:
- Likopin – erős antioxidáns, amely segít védeni a sejteket a károsodástól, és csökkentheti egyes krónikus betegségek kockázatát.
- Zeaxantin és lutein – antioxidánsok, amelyek támogatják a szem egészségét, és védelmet nyújthatnak a makuladegenerációval és szürkehályoggal szemben.
- Béta-karotin – a szervezetben A-vitaminná alakul, ami fontos a látás, a bőr, az immunrendszer és a növekedés szempontjából.
A zöld paprika íze enyhén kesernyés, míg a piros édesebb. Ennek oka, hogy érés közben a keményítők természetes cukrokká alakulnak, ami édesebb ízt eredményez.
Ezek természetes cukrok, nem azok, amelyeket csökkenteni kellene. Ugyanakkor emiatt a piros paprika picit magasabb szénhidráttartalommal és energiatartalommal bír, mint a zöld. A piros paprika további előnye, hogy kicsit több rostot tartalmaz, akár hétszer több folátot és kétszer annyi C-vitamint, mint a zöld – írja az nlc.
Melyik a jobb: zöld vagy piros paprika?
Minden paprika (és zöldség általában) jót tesz az egészségnek. De ha a lehető legtöbb tápanyagot szeretnéd kihozni a vásárlásodból, a piros paprika viszi a pálmát. Bár gyakran drágább, tápanyagokban gazdagabb – és sokak szerint az íze is jobb.
Hol most a legolcsóbb a kaliforniai paprika?
Pennyben akcióban (2025. augusztus 14-től): 899 Ft/kg.
SPAR csomagolt kaliforniai paprika mix (400 g) akciós ára: 1 699 Ft helyett 1 359 Ft
Auchan érvényes akció: 699 Ft/kg, 2025. augusztus 14–19 között
Tesco magyar piros kaliforniai paprika: akciósan 889 Ft/kg, 2025. augusztus 14–20 között
Aldi akciós ár: 1 099 Ft/kg, 2025. augusztus 14–16 között
Érdemes feliratkozni hírlevelünkre is, melyben heti rendszerességgel megtalálhatóak a szupermarketek legfrissebb, akciós ajánlatai is.
Tudtad? Facebookon, Instagramon vagy akár Viberen is értesülhetsz legújabb tartalmainkról! Friss hírek, akciók, spórolási tippek, pénztárcabarát trükkök és házi praktikák egy helyen!
Ezt olvastad már?
- Ezt jelenti a pszichológia szerint ha indulás előtt mindig visszamész valamiért a lakásba
- 250 ezer forintot is kaphatsz, ha jó helyre viszed a szemetet
- Újabb drágulási hullám söpörhet végig az élelmiszereken
(Fotó: Getty Images)
