A zöld kaliforniai paprika vagy a piros az egészségesebb? Megnéztük, hol a legolcsóbb!

2025. 08. 16.

Kaliforniai paprika: az érettség titka

Akárcsak a paradicsom, amely zölden kezd és pirosra érik, a kaliforniai paprika is hasonló utat jár be. Minden paprika zöldként indul, majd a növényen érve a színe megváltozik – zöldből sárgává vagy narancssárgává, végül pedig élénk pirossá válik. A paradicsommal ellentétben azonban a paprika a leszedés után már nem érik tovább, így a boltban vásárolt szín megmarad.

A zöld paprikák színüket a magas klorofilltartalmuknak köszönhetik. Ahogy érnek, a klorofill lebomlik, és helyét átveszik a karotinoidok – olyan növényi pigmentek, amelyek komoly egészségügyi előnyöket nyújtanak.

A zöld kaliforniai paprika vagy a piros kaliforniai paprika az egészségesebb? Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb!

Minden paprika zöldként indul, majd a növényen érve a színe megváltozik – zöldből sárgává vagy narancssárgává, végül pedig élénk pirossá válik. A paradicsommal ellentétben azonban a paprika a leszedés után már nem érik tovább, így a boltban vásárolt szín megmarad.

A zöld paprikák színüket a magas klorofilltartalmuknak köszönhetik. Ahogy érnek, a klorofill lebomlik, és helyét átveszik a karotinoidok – olyan növényi pigmentek, amelyek komoly egészségügyi előnyöket nyújtanak.

Ezek a karotinoidok adják a piros paprikák élénk színét és extra tápanyagtartalmát:

  • Likopin – erős antioxidáns, amely segít védeni a sejteket a károsodástól, és csökkentheti egyes krónikus betegségek kockázatát.
  • Zeaxantin és lutein – antioxidánsok, amelyek támogatják a szem egészségét, és védelmet nyújthatnak a makuladegenerációval és szürkehályoggal szemben.
  • Béta-karotin – a szervezetben A-vitaminná alakul, ami fontos a látás, a bőr, az immunrendszer és a növekedés szempontjából.

A zöld paprika íze enyhén kesernyés, míg a piros édesebb. Ennek oka, hogy érés közben a keményítők természetes cukrokká alakulnak, ami édesebb ízt eredményez.

Ezek természetes cukrok, nem azok, amelyeket csökkenteni kellene. Ugyanakkor emiatt a piros paprika picit magasabb szénhidráttartalommal és energiatartalommal bír, mint a zöld. A piros paprika további előnye, hogy kicsit több rostot tartalmaz, akár hétszer több folátot és kétszer annyi C-vitamint, mint a zöld – írja az nlc.

Melyik a jobb: zöld vagy piros paprika?

Minden paprika (és zöldség általában) jót tesz az egészségnek. De ha a lehető legtöbb tápanyagot szeretnéd kihozni a vásárlásodból, a piros paprika viszi a pálmát. Bár gyakran drágább, tápanyagokban gazdagabb – és sokak szerint az íze is jobb.

Hol most a legolcsóbb a kaliforniai paprika?

Pennyben akcióban (2025. augusztus 14-től): 899 Ft/kg.

SPAR csomagolt kaliforniai paprika mix (400 g) akciós ára: 1 699 Ft helyett 1 359 Ft

Auchan érvényes akció: 699 Ft/kg, 2025. augusztus 14–19 között

Tesco magyar piros kaliforniai paprika: akciósan 889 Ft/kg, 2025. augusztus 14–20 között

Aldi akciós ár: 1 099 Ft/kg, 2025. augusztus 14–16 között

 

Érdemes feliratkozni hírlevelünkre is, melyben heti rendszerességgel megtalálhatóak a szupermarketek legfrissebb, akciós ajánlatai is.

Tudtad? Facebookon, Instagramon vagy akár Viberen is értesülhetsz legújabb tartalmainkról! Friss hírek, akciók, spórolási tippek, pénztárcabarát trükkök és házi praktikák egy helyen!

Ezt olvastad már?

(Fotó: Getty Images)