A lengyelországi Pro-Test Alapítvány munkatársai nemrégiben kutatást végeztek. Epret vásároltak az üzletekben és közvetlenül a termelőktől, majd egy speciális laboratóriumban megvizsgálták a gyümölcsöket, hogy kiderítsék, tartalmaznak-e növényvédő szereket.
A közvetlenül a termelőtől vásárolt eper valóban növényvédőszer-mentes?
Azt mondják, hogy a legjobb, növényvédőszer-maradványoktól és permetszerektől mentes eper az, amelyet közvetlenül a gazdától vásárolunk. A gazdák gyakran biztosítják a vásárlókat arról is, hogy az általuk termesztett eper növényvédőszer-mentes és nem permetezett. A lengyelországi fogyasztók a piacokon vásárolt eperben is megbíznak, ugyanakkor a kereskedelmi láncok által kínált gyümölcsöt fenntartással fogadják.
Az alapítvány két helyen is ellenőrizte, hogy tartalmaznak-e növényvédőszer-maradványokat az eperben, amelyet az egyrészt a kereskedelmi egységekben, illetve egy olyan gazdálkodótól vásároltak, akik évek óta közvetlenül az autójából kínálja a termékeit. Egy akkreditált laboratóriumban végzett tesztek során több növényvédőszert is ellenőriztek, és ezek alapján hasonlították össze, hogy ezen anyagok milyen mennyiségben vannak, avagy nincsenek a vizsgált eprekben.

Íme a legfontosabb teszteredmények:
- Az összes vizsgált földieper számos növényvédőszer-maradványt tartalmazott, de egyik minta sem haladta meg az európai szabványok által meghatározott megengedett határértékeket.
- A kereskedelmi üzletekből származó eperben a kutatók akár hat különböző növényvédőszer-maradványt is kimutattak, míg a gazdálkodótól származó eperben ötöt.
- A Pro-Test Alapítvány kutatásának eredményei lerombolják azt a mítoszt, miszerint a gazdálkodótól vagy a piacról származó eper kevésbé szennyezett növényvédőszer-maradványokkal, mint más termékek.
Az alapítvány hangsúlyozza, hogy nincsenek egészséges növényvédő szerek
Habár a vizsgált eperben kimutatott növényvédőszer-mennyiség nem haladta meg a megengedett határértékeket, a teszteredmények továbbra is aggodalomra adnak okot a különböző káros vegyületek nagy száma miatt. Még ha egyenként a normál tartományon belül is vannak, sokféle peszticid keverékének egészségünkre gyakorolt hatásai még mindig nem teljesen ismertek. Különböző tanulmányok is igazolják, hogy az egyes növényvédő szerek toxicitása fokozódhat, ha másokkal kölcsönhatásba lépnek.
Egy kutatás eredményei szerint a gyomorrák, végbélrák, májrák, hólyagrák és agydaganat gyakoribb volt azokban a régiókban, ahol magasabb volt a peszticidhasználat mértéke, mint ott, ahol alacsonyabb. A daganatos megbetegedések mellett több más betegség is kapcsolatban áll a növényvédő szerekkel, amelyek szintén halálosak lehetnek, vagy ronthatják az életminőséget. Ezek közé tartozik a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, valamint légzőszervi és reprodukciós rendellenességek is.
A földieper tesztje Lengyelországban történt, itthoni friss kutatásról egyelőre nincs információnk, viszont Itthon is beindult a szabadföldi szamóca értékesítése, sőt, van ahol már cseresznyét is értékesítenek.
Címlapfotó: Pixabay