Pacal-árkörkép: melyik boltban olcsó? – Klasszikus pacalpörkölt lépésről-lépésre

2025. 07. 28.
A pacal igen megosztó étel. Van, aki él-hal érte, van, aki már a szagától is rosszul van. A pacal a kérődző állatok (leginkább marha és a borjú) fehér vagy krémszínű gyomorszövete. A nagyobb sejtekkel rendelkező pacal puhább, finomabb szerkezetű, mint a simább. Nálunk leggyakrabban pörkölt és leves készül belőle.

A pacal hazánkban főként a klasszikus magyar étel, a pacalpörkölt fő alapanyaga, és tulajdonképpen nem más, mint a gyomorrendszer első állomása, a bendő, amit legtöbbször csíkokra vágva, hagymával és paprikával készítenek. Sok nemzet kedvelt alapanyaga Európában, de a Távol-Keleten is.

Hogyan vásároljuk pacalt?

Szerezzünk egy megbízható, jó hentest, a belsőségeket (is) inkább tőle vegyük, sem mint boltban. Mindig friss árut keressünk! Amennyiben a főzés során keletkező szagtól tartunk, vásároljunk előkészített pacalt, és akkor nem kell a kellemetlen szagokkal bajlódnunk!

Mire jó a pacal?

Kutatások szerint amilyen bizarr étel a pacal, annyira érdemes lenne fogyasztani, mert a bőr, a belek és a porcok egészségét is támogatja. Legfőbb erénye, hogy tömény kollagén, ami egy olyan fehérje, ami a bőrnek a legnagyobb részét alkotja, és hiánya felelőssé tehető a rugalmasság elveszítéséért – az öregedési folyamatok szomorú velejárója, hogy 25 éves korunktól testünk egyre kevesebb kollagént termel, amit nem árt pótolni, vagyis kívülről bejuttatni a szervezetbe – olvasható a Nosalty oldalán.

Pacal-árkörkép: melyik boltban olcsó? - Klasszikus pacalpörkölt lépésről-lépésre

Hol a legolcsóbb a pacal 2025 július utolsó hetében?

Metro

Fagyasztott Pacal Konyhakész Csíkozott 1 kg 1967 forint

Penny

Csíkozott marha pacal 900g 1899 forint

Tesco

Előfőzött, gyorsfagyasztott marhapacal 1 kg 2999 forint

Auchan

Marha pacal előfőzött csíkozott fagyasztott 1 kg 2699 forint

Aldi

Marhapacal, 850g 2759 forint

Klasszikus pacalpörkölt lépésről-lépésre

 

Hozzávalók

  • 2 kg pacal (marha)
  • 10 dkg disznózsír
  • 12 dkg füstölt szalonna
  • 30 dkg vöröshagyma (makói)
  • 10 g fokhagyma
  • 5 g őrölt fűszerkömény
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 30 dkg zöldpaprika (nem TV paprika)
  • 15 dkg paradicsom
  • só ízlés szerint

Elkészítés

  1. A szalonnát vágjuk csíkokra, majd a zsíron pirítsuk meg.
  2. Szűrőkanállal vegyük ki a szalonnákat a zsírból, majd tegyük bele a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk aranysárgára.
  3. Ha ezzel megvagyunk, vegyük le az edényünket a tűzhelyről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük vissza a tűzre, és kevés vízzel öntsük fel.
  4. A zöldpaprikát kockázzuk fel (csumáját eltávolítva), de mindenek előtt kóstoljuk meg, hogy nem erős-e. Amennyiben igen, távolítsuk el az „erejét”. Adjuk a pörköltalaphoz, majd a felkockázott paradicsomot is. Lassú tűzön pároljuk.
  5. Közben a pacal tisztítsuk meg. Ha előfözött pacalt vásároltunk (ma már többnyire csak azt lehet kapni) akkor váltott vízben mossuk meg, majd vágjuk csíkokra, a tokányhoz hasonlóan. (Az előfőzött pacalt én már nem szoktam abálni, tovább van a pörköltalapban, amíg megpuhul, szaftja ízletesebb lesz.)
  6. Adjuk a csíkozott pacalt a pörköltalaphoz, fűszerezzük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, sózzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
  7. Fedő alatt pároljuk készre, közben ellenőrizzük időnként a levét, illetve a megfelelő sós ízt alakítsuk ki.

 

Érdemes feliratkozni hírlevelünkre, melyben heti rendszerességgel megtalálhatóak a szupermarketek legfrissebb, akciós ajánlatai is.

Tudtad? Facebookon, Instagramon vagy akár Viberen is értesülhetsz legújabb tartalmainkról! Friss hírek, akciók, spórolási tippek, pénztárcabarát trükkök és házi praktikák egy helyen!

Ezt olvastad már?

(Fotó: Getty Images)