A pacal hazánkban főként a klasszikus magyar étel, a pacalpörkölt fő alapanyaga, és tulajdonképpen nem más, mint a gyomorrendszer első állomása, a bendő, amit legtöbbször csíkokra vágva, hagymával és paprikával készítenek. Sok nemzet kedvelt alapanyaga Európában, de a Távol-Keleten is.
Hogyan vásároljuk pacalt?
Szerezzünk egy megbízható, jó hentest, a belsőségeket (is) inkább tőle vegyük, sem mint boltban. Mindig friss árut keressünk! Amennyiben a főzés során keletkező szagtól tartunk, vásároljunk előkészített pacalt, és akkor nem kell a kellemetlen szagokkal bajlódnunk!
Mire jó a pacal?
Kutatások szerint amilyen bizarr étel a pacal, annyira érdemes lenne fogyasztani, mert a bőr, a belek és a porcok egészségét is támogatja. Legfőbb erénye, hogy tömény kollagén, ami egy olyan fehérje, ami a bőrnek a legnagyobb részét alkotja, és hiánya felelőssé tehető a rugalmasság elveszítéséért – az öregedési folyamatok szomorú velejárója, hogy 25 éves korunktól testünk egyre kevesebb kollagént termel, amit nem árt pótolni, vagyis kívülről bejuttatni a szervezetbe – olvasható a Nosalty oldalán.
Hol a legolcsóbb a pacal 2025 július utolsó hetében?
Metro
Fagyasztott Pacal Konyhakész Csíkozott 1 kg 1967 forint
Penny
Csíkozott marha pacal 900g 1899 forint
Tesco
Előfőzött, gyorsfagyasztott marhapacal 1 kg 2999 forint
Auchan
Marha pacal előfőzött csíkozott fagyasztott 1 kg 2699 forint
Aldi
Marhapacal, 850g 2759 forint
Klasszikus pacalpörkölt lépésről-lépésre
Hozzávalók
- 2 kg pacal (marha)
- 10 dkg disznózsír
- 12 dkg füstölt szalonna
- 30 dkg vöröshagyma (makói)
- 10 g fokhagyma
- 5 g őrölt fűszerkömény
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 30 dkg zöldpaprika (nem TV paprika)
- 15 dkg paradicsom
- só ízlés szerint
Elkészítés
- A szalonnát vágjuk csíkokra, majd a zsíron pirítsuk meg.
- Szűrőkanállal vegyük ki a szalonnákat a zsírból, majd tegyük bele a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk aranysárgára.
- Ha ezzel megvagyunk, vegyük le az edényünket a tűzhelyről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük vissza a tűzre, és kevés vízzel öntsük fel.
- A zöldpaprikát kockázzuk fel (csumáját eltávolítva), de mindenek előtt kóstoljuk meg, hogy nem erős-e. Amennyiben igen, távolítsuk el az „erejét”. Adjuk a pörköltalaphoz, majd a felkockázott paradicsomot is. Lassú tűzön pároljuk.
- Közben a pacal tisztítsuk meg. Ha előfözött pacalt vásároltunk (ma már többnyire csak azt lehet kapni) akkor váltott vízben mossuk meg, majd vágjuk csíkokra, a tokányhoz hasonlóan. (Az előfőzött pacalt én már nem szoktam abálni, tovább van a pörköltalapban, amíg megpuhul, szaftja ízletesebb lesz.)
- Adjuk a csíkozott pacalt a pörköltalaphoz, fűszerezzük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, sózzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
- Fedő alatt pároljuk készre, közben ellenőrizzük időnként a levét, illetve a megfelelő sós ízt alakítsuk ki.
Érdemes feliratkozni hírlevelünkre, melyben heti rendszerességgel megtalálhatóak a szupermarketek legfrissebb, akciós ajánlatai is.
Tudtad? Facebookon, Instagramon vagy akár Viberen is értesülhetsz legújabb tartalmainkról! Friss hírek, akciók, spórolási tippek, pénztárcabarát trükkök és házi praktikák egy helyen!
Ezt olvastad már?
- Hétvégi horoszkóp: ezeknek a csillagjegyeknek az univerzum különleges üzenetet küld
- A pszichológia szerint ezt jelenti ha sorba rendezed a bankjegyeket a tárcádban
(Fotó: Getty Images)
