A dió az ősz egyik legértékesebb kincse: tele van tápanyagokkal, egészséges zsírokkal, vitaminokkal és rosttal. Ám hiába szedjük tele a kosarat a frissen hullott dióval, ha néhány hét alatt bepenészedik vagy megavasodik. A helyes tárolás a kulcsa annak, hogy a dió hónapokon, sőt akár egy éven át is megőrizze frissességét és telt ízét. Nézzük, mire kell odafigyelni!
Dió tárolása okosan!
1. A legfontosabb lépés: szárítás
A dió penészedésének leggyakoribb oka a maradék nedvesség. A betakarítás után a diót mindenképp szárítani kell – mégpedig alaposan. Terítsd ki egy rétegben jól szellőző helyre, például padlásra, verandára vagy garázsba. Ne halmozd egymásra, mert így a levegő nem tud áramolni, és a dió belülről bepállhat. A teljesen száraz dió héja kemény, belseje roppanós, és rázogatáskor enyhe zörgő hangot ad.
2. Héjas dió tárolása: a levegő a barátod
A héjas dió viszonylag jól bírja a hosszabb tárolást, ha megfelelő körülmények között tartod. A legjobb, ha vászonzsákban, papírzacskóban vagy hálós zsákban tárolod – ezek biztosítják a levegő mozgását. A zárt, műanyag tasakokban megreked a nedvesség, ami gyors penészedéshez vezethet. A tárolóhely legyen hűvös, száraz és sötét – például egy kamra vagy pince. Így akár egy-másfél évig is elállhat a dió, anélkül, hogy megavasodna.
3. Pucolt dióbél: védd az értékes olajat
A dióbél már sokkal érzékenyebb: amint eltávolítjuk a héjat, az olajtartalma miatt gyorsan oxidálódhat. Ezért légmentesen záródó üvegben vagy dobozban érdemes tartani, lehetőleg hűtőben. 4–6 °C körül körülbelül fél évig marad friss, de ha hosszabb távra szeretnéd megőrizni, tedd mélyhűtőbe. A fagyasztóban egy jól záródó tasakban akár egy évig is megőrzi aromáját, és nem lesz keserű ízű.
4. A darált dió a legérzékenyebb
A darált dió a leggyorsabban romló forma. Szobahőmérsékleten néhány hét alatt elveszítheti frissességét, ezért érdemes azonnal lefagyasztani. Használj kis adagokra osztott, jól záródó tasakokat, így mindig csak annyit veszel elő, amennyire éppen szükséged van.
5. Tippek a penész és avasodás ellen
- Ne tedd párás, nedves helyiségbe a diót
- Ne zárd le teljesen légmentesen a héjas diót
- Ne tartsd radiátor közelében, illetve ne érje közvetlen napfény
- Csak ép, egészséges diókat rakj el
- Időnként szagold meg és ellenőrizd: a penész vagy keserű illat a romlás jele!
| Bolt / lánc | Dió típusa / kiszerelés | Ár (Ft) | |
|---|---|---|---|
| Aldi | Héjas dió (online kínálat) | 2 879 Ft / kg | |
| Lidl | Darált dió, 200 g (Belbake) | 799 Ft (≈ 3 995 Ft / kg) | |
| Penny | Héjas dió | 1 990 Ft / kg | |
| Tesco | Lédig dióbél | 5 990 Ft / kg | |
| Általános piaci / bolti átlag | Héjas dió | 2 400–2 600 Ft / kg (becsült árszint) |
Érdemes feliratkozni hírlevelünkre is, melyben heti rendszerességgel megtalálhatóak a szupermarketek legfrissebb, akciós ajánlatai is.
Tudtad? Facebookon, Instagramon vagy akár Viberen is értesülhetsz legújabb tartalmainkról! Friss hírek, akciók, spórolási tippek, pénztárcabarát trükkök és házi praktikák egy helyen!
Ezt olvastad már?
- Krizantém: az őszi aranyvirág – vásárlási kalauz, gondozási tippek, akciók
- Őszi gyökérzöldség-árak: cékla, répa, zeller – hol olcsóbb?
- Gesztenyepüré-árkörkép – nézzük, hol a legolcsóbb!
(Fotó: Getty Images)
A videó AI alapú videós programmal készült.
