Naponta eszed, alattomosan növeli a cukorbetegség kockázatát

2025. 08. 26.

Ropogós, aranyszínű, és szinte mindenki kedvence, de a kutatások szerint a sültkrumpli gyakori fogyasztása súlyos következményekkel járhat. A rendszeres nassolás nemcsak plusz kilókat hoz, hanem a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is jelentősen emeli.

Naponta eszed, alattomosan növeli a cukorbetegség kockázatát

A sültkrumpli az egyik legnépszerűbb köret a világon

Gyorséttermekben, étkezdékben és otthon is gyakran kerül az asztalra, sokszor nem is gondolva arra, milyen hatással lehet az egészségünkre. Bár egyszerű burgonyából készül, az elkészítés módja – olajban sütve, sokszor bő zsírban – teljesen megváltoztatja a tápértékét, és káros hatásokat indíthat el a szervezetben.

Miért lehet veszélyes a sültkrumpli?

A burgonya önmagában nem egészségtelen, sőt, vitaminokat és rostot is tartalmaz. A gond ott kezdődik, amikor bő olajban sütik ki.

Ilyenkor:

  • Magas lesz a glikémiás indexe – vagyis gyorsan megemeli a vércukorszintet. Ez hosszú távon az inzulinrezisztencia kialakulásához vezethet, ami a 2-es típusú cukorbetegség előszobája.

  • Telített zsírokat és transzzsírokat tartalmazhat – ezek nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelik, hanem az anyagcserére is rossz hatással vannak.

  • Sok sóval fogyasztjuk – a túlzott nátriumbevitel magas vérnyomást okozhat, ami szintén összefügg a cukorbetegséggel és annak szövődményeivel.

Egy nagy adag sültkrumpli akár 400–500 kalóriát is tartalmazhat, és sokszor nem önmagában esszük, hanem hamburgerek, szószok vagy más zsíros ételek mellé. Így a kalóriabevitel könnyen az egekbe szökik.

Mit mondanak a kutatások?

Több nagyszabású tanulmány is kimutatta, hogy a sültkrumpli rendszeres fogyasztása összefügg a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növekedésével. Egy amerikai vizsgálatban például több mint 80 ezer nő étkezési szokásait követték nyomon, és azt találták, hogy azoknál, akik hetente többször ettek sültkrumplit, jelentősen nagyobb arányban alakult ki cukorbetegség.

A szakértők szerint ennek oka a magas glikémiás index és a kalóriatöbblet, ami elősegíti az elhízást. Az elhízás pedig az egyik legnagyobb kockázati tényező a diabétesz kialakulásában.

Van egészségesebb alternatíva

A jó hír, hogy nem kell teljesen lemondani a burgonyáról. Inkább az elkészítési módon érdemes változtatni:

  • Süsd sütőben vagy forrólevegős sütőben – így jóval kevesebb olajat szív magába.

  • Válassz édesburgonyát – alacsonyabb a glikémiás indexe, több rostot és antioxidánst tartalmaz.

  • Fűszerezd bátran – a só helyett használhatsz fűszernövényeket, így ízletesebb és egészségesebb lesz.

Emellett érdemes mértéket tartani. Hetente egyszer-kétszer, kisebb adagban még belefér, de a napi fogyasztás komoly egészségügyi kockázatot hordoz.

Az egészség megőrzése érdekében tehát nem a burgonya a bűnös, hanem az olajban sült változata. Ha vigyázunk a mértékre, akkor a burgonya továbbra is része maradhat egy kiegyensúlyozott, egészséges étrendnek!

Neked mi a véleményed? Írd meg tapasztalataidat Facebook oldalunkon, közvetlenül a cikk alá! 

Sulikezdés okosan – Ötletek és tippek az Akciós-Újság.hu oldalán. Böngéssz kedvedre!

Érdemes feliratkozni hírlevelünkre is, melyben heti rendszerességgel megtalálhatóak a szupermarketek legfrissebb, akciós ajánlatai is.

Tudtad? Facebookon, Instagramon vagy akár Viberen is értesülhetsz legújabb tartalmainkról! Friss hírek, akciók, spórolási tippek, pénztárcabarát trükkök és házi praktikák egy helyen!

Ezt olvastad már?

(Fotó: Getty Images)