Libamáj és kacsamáj árkörkép 2025 őszén

2025. 10. 14.

Az őszi libaszezon idén is elhozta a prémium alapanyagok idejét: ilyenkor a libamáj és a kacsamáj iránt megnő az érdeklődés, hiszen közeleg Márton-nap és az ünnepi vacsorák időszaka. A boltok kínálata és árazása azonban meglehetősen változatos – ezért megnéztük, 2025 októberében hol, milyen áron és milyen formában érhető el ez a különleges csemege.

Libamáj és kacsamáj árkörkép 2025 őszén

Libamáj az áruházakban – akciók

A libamáj továbbra is a hazai gasztronómia egyik legértékesebb alapanyaga, és ennek megfelelően az árak is a felső kategóriába tartoznak. A Lidl időről időre felveszi kínálatába friss hízott libamáját, amely kilogrammonként körülbelül 4 199 Ft-os akciós áron érhető el. Az Aldi ritkábban hirdet önálló libamáj-akciókat, inkább a szezonális prémium kínálatban (például Márton-napi vagy ünnepi hetek alkalmával) jelenik meg. A Spar és az Interspar boltjaiban főként a delikátesz-pultokban bukkanhatunk rá libamájra, ahol jellemzően gourmet, vákuumcsomagolt változatokat kínálnak.
A tapasztalatok szerint a friss libamáj ára 3 500–5 500 Ft/kg között mozog, minőségtől, származástól és kiszereléstől függően.

Kacsamáj – a megfizethető alternatíva

A libamáj árnyékában a kacsamáj egyre népszerűbb választás, hiszen íze hasonlóan gazdag, de általában kedvezőbb árfekvésű. A Spar Online kínálatában például pecsenyekacsa-máj 2 800–3 000 Ft körüli áron található, míg a Lidl akciós újságjában korábban zsírral konzervált, 180 grammos kacsamáj (Hungarofett) szerepelt 1 399 Ft-ért, ami kb. 7 700 Ft/kg egységárnak felel meg.
A friss, hűtött kacsamáj 5–6 000 Ft/kg körül szerezhető be, míg a feldolgozott, konzervált verziók drágábbak lehetnek az előkészítés és tartósítás miatt.

Termék típusa Kiszerelés / forrás Ár (Ft) Egységár (Ft/kg)
Friss libamáj – Lidl 1 kg 4 199 4 199
Kacsamáj – Spar kisebb kiszerelés 2 829
Konzerv kacsamáj – Lidl 180 g 1 399 7 773
Kacsamáj I. osztály 1 kg ~6 400 6 400

Minőség, származás és tárolás

A libamáj minősége leginkább a származási helyen múlik. A vákuumcsomagolt, friss hízott libamáj a legjobb választás: ezeknél a csomagolás légmentesen zárt, és a címkén jól látható a „hízott liba” vagy „magyar termék” megjelölés. A fellazult fólia, levegős csomag vagy ismeretlen eredet viszont gyanúra adhat okot.
Tároláskor fontos tudni, hogy a libamáj fagyasztható – akár 3–4 hónapig is megőrzi minőségét, ha jól zárható tasakban tesszük a mélyhűtőbe. Kiolvasztás után hűtőben, lassan engedjük fel, így megőrzi állagát és ízét.

Felhasználás és konyhai tippek

A libamáj elkészítésekor a legfontosabb szabály: rövid ideig, forró serpenyőben süssük. A túl hosszú hőkezelés kiszárítja és elveszi a krémes textúrát. A 2–3 cm vastag szeletek oldalanként 1–2 perc alatt tökéletesen elkészülnek, enyhe sóval, borssal ízesítve. A libamáj remekül illik almás vagy boros mártásokhoz, míg a kacsamáj kicsit karakteresebb, testesebb ízű ételekhez (például vörösboros vagy balzsamecetes redukcióhoz) passzol.

Libamáj vagy kacsamáj – melyiket válasszuk?

A két termék közti különbség főként az árban és az ízvilágban rejlik: a libamáj selymesebb, zsírosabb és drágább, a kacsamáj karakteresebb és pénztárcabarátabb. Aki Márton-napra, ünnepi alkalomra készül, a libamájjal nem lőhet mellé; aki viszont mindennapibb gourmet-élményre vágyik, bátran választhat jó minőségű kacsamájat is.

  • Fagyasztható? Igen, akár 3–4 hónapig is.
  • Sütési tipp: Forró serpenyőben, rövid ideig – oldalanként 1–2 perc.
  • Melyik jobb? Ünnepre: libamáj. Hétköznapra: kacsamáj.

Érdemes feliratkozni hírlevelünkre is, melyben heti rendszerességgel megtalálhatóak a szupermarketek legfrissebb, akciós ajánlatai is.

Tudtad? Facebookon, Instagramon vagy akár Viberen is értesülhetsz legújabb tartalmainkról! Friss hírek, akciók, spórolási tippek, pénztárcabarát trükkök és házi praktikák egy helyen!

Ezt olvastad már?

(Fotó: Getty Images)