Sokan egyszerűen csak falatkaként emlegetik, pedig az igazi spanyol tapas ennél sokkal több. A spanyol találmányt anno hagyományosan alkohol mellé szolgálták fel a fogadókban, helyesebben nem az alkohol mellé, hanem rá: a tapa szó ugyanis eredetileg fedőt jelent, egy kenyérdarabot, ami a pohár vagy az üveg tetejére téve megvédte az italt a bogaraktól.
Honnan ered a tapas?
Egy középkori legenda szerint X. Bölcs Alfonz kasztíliai király nevéhez fűződik a tapas feltalálása, aki a legenda szerint súlyos betegségéből úgy gyógyult fel, hogy főétkezései között rendszeresen borozgatott, a borhoz pedig apró falatkákat evett. Miután felépült, úgy gondolta, hogy ezt a csodaszert mindenkinek ki kell próbálnia, ezért elrendelte, hogy a fogadók mindig adjanak néhány falatkát a borhoz és az alkoholos italokhoz.
A spanyol tapas ma már sokkal több, mint kis falatkák sokasága. Életmód! A munka vége és a vacsora közötti idő kedélyes eltöltése, amikor a barátok sorra járják a tapasbárokat és egy kis pohár ital mellé finom falatkákat esznek. Csak be kell menni egy andalúz kocsmába, és pillanatok alatt megértjük, miről van szó. Az olívaolaj, fokhagyma és tengeri herkentyűk illata csapja meg az orrunkat, ahol aztán kellemesen eltölthetjük az időt pár pohár ital és finom tapas társaságában.
A tapas egyesek szerint az istenek gyorseledele, amit nyugodtan, komótosan kell elfogyasztani. A tapas a kapkodóan készülő, fagyasztott, kész vacsorák kényelmes ellentéte, ami bizonyítja, hogy a gyors étel is lehet jó. Az igazi tapasbárok általában tele vannak helyiekkel, akik egy sör vagy sherry mellett ráérősen beszélgetnek fociról és politikáról, és közben falatoznak.

Miből lehet tapas?
Tulajdonképpen bármiből, de a spanyol konyha – ahogyan általában a mediterrán országoké – az egészséges étrendet preferálja. Bármilyen tapast próbálunk ki, biztos, hogy találkozunk zöldséggel, gyümölccsel, sajttal, különböző magvakkal, gabonákkal, sovány hússal, hallal vagy valamilyen tengeri herkentyűvel, érdemes szétnézni az Aldi üzleteiben. Bármilyen ételből készíthetünk tapast, ami apró adagokra osztható. Olyannyira, hogy – mivel a spanyol konyhát is rengeteg hatás érte, így nem meglepő, hogy – a spanyol tapasbárban norvég lazaccal, vagy kínai tavaszi tekerccsel is találkozhatunk.
A tapas lehet nyers, sült vagy szószban úszó, akár erősen fűszeres falatka. Lehet hideg vagy meleg, használható hozzá sonka, szalámi, rák, lazac, zöldségek, zöldségkrémek, sajtok és mindenféle hús. Mindenből egy kicsi.
Közeleg a Húsvét, érdemes ötleteket csenni, kreatívkodni, milyen tapas kerüljön az ünnepi asztalra.
Címlapfotó: Pixabay