Közzétette éves jelentését az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal az európai élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben található növényvédőszer szennyezettségéről. Kiderült, mi mennyire szennyezett, és van egy rendkívül aggasztó tendencia is – írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Az Európában forgalmazott élelmiszerek 42%-ában mutattak ki szermaradványokat
Ez a szám hozzávetőlegesen egyezik az elmúlt évek átlagával, de aggasztó, hogy egyre nő a növényvédőszer-keverékeket tartalmazó termékek aránya: az európai minták körülbelül negyedében egyszerre többféle növényvédőszer is jelen van.
Egy nemrégiben közzétett jelentés szerint több mint 100 ezer (132 793) 2023-ban vett minta elemzésén alapszik. Bár a vizsgálatot évről-évre elvégző Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) kiemeli, hogy a minták döntő többsége a határértékeken belül van, a jelenleg is alkalmazott határértékek meglehetősen régi tanulmányokon és azon a téves feltevésen alapulnak, hogy az emberek egyszerre csak egyféle növényvédő szernek vannak kitéve. Ezt azonban maga az idei jelentés is cáfolja, hiszen nagyjából minden negyedik mintában találtak egyszerre többféle hatóanyagot.
A minták 58 százalékában nem volt kimutatható mennyiségű maradékanyag, 38,3%-ban pedig a jogszabályi határértékeken belüli mennyiséget találtak vegyszer maradékot, 3,7%-a haladta meg a határértéket, vagy volt eleve EU-ban tiltott anyag a tolerálható határon túl.
A legtöbb szennyezett minta körtéből és narancsból származik
Ijesztő, hogy a mintáknak több mint fele egyszerre többféle peszticidet is tartalmaz, vagyis a fogyasztók növényvédőszer-koktéloknak vannak kitéve. A szennyezett minták aránya alig változott 2000 óta, a több komponenssel szennyezettek aránya kétszeresére emelkedett: a 2025-ös jelentés szerint ilyen volt a minták közel negyede. A többféle növényvédőszer-maradékot tartalmazó minták nagy része (94%) feldolgozatlan termékből származott.
Vegyszerkoktélt legnagyobb számban ezekben a termékekben találtak:
- kaliforniai paprika (5717 minta)
- narancs (2756 minta)
- citrom (2032 minta)
- mandarin (1490 minta)
- alma (1238 minta)
- körte (1163 minta)
- eper (1092 minta)
A feldolgozott termékek közül a legtöbb többféle maradékanyagot tartalmazó minta
- aszalt szőlőfélék (pl. mazsola – 193 minta),
- vörösbor (144 minta),
- búzaliszt (78 minta) és
- feldolgozott alma (45 minta) termékekből származott.

Egyre több tudományos vizsgálat bizonyítja a vegyszerkoktélok kiemelt egészségügyi kockázatait
Számos szakmai szervezet és nemzeti hatóság fejezte már aggályát azügyben, hogy az EU egyáltalán nem veszi figyelembe, nem értékeli a növényvédő szerek kombinált kockázatainak hatását. Kutatások szerint a koktélhatás különösen a gyermekeknél és a várandós nőknél jelenthet jelentősebb kockázatot. Több peszticidnek való kitettség együttesen – még alacsony dózisban is – tanulási zavarokhoz, immunrendszer károsodásához és különféle ráktípusok kialakulásához vezethet, különösen korai életkorban.
A feldolgozott termékek közül a leggyakrabban az alábbiak voltak szabálytalanul növényvédőszerrel szennyezettek:
- (sós/lében eltett) szőlőlevelek (az esetek 39%-ában),
- kamillavirág (18,2%)
- szárított zeller-, bazsalikom-, menta-, petrezselyem levelek (15–16%),
- kömény- és koriandermag (10–13%)
A feldolgozatlan élelmiszerek (120 122 minta) csupán 3.7%-a volt szabálytalan. Itt a leggyakrabban szintén szőlőlevelek (20,2%), köménymag (12,9%), sárkánygyümölcs (12,1%) és csilipaprika (11%) volt szennyezett.
Bioélelmiszerek: általánosságban lényegesen biztonságosabbak
A 2023-ban vizsgált bio minták (7074 db) 80%-ban nem mutattak ki mérhető növényvédőszer-maradékot, 19%-ban volt kimutatható, de határértéken belüli maradék, és csak 0,9%-ban volt túllépés.
A bio-élelmiszerekben leggyakoribb kimutatott hatóanyag a biogazdálkodásban engedélyezett, ám toxikus hatással rendelkező réz (az esetek 94,6%-ában) valamint természetes eredetű vagy szennyeződésből eredő brómidion, klorát, etilén-oxid és higany volt.
A diszkontláncok legfrissebb akciós újságait itt találod.
Kiemelt fotó: Pixabay