Ez az igazi olasz gasztronómia: az ízek zamata és harmóniája az apró titkokban rejlik

posted in: Blog | 0

Az olasz ételek világszerte másképp néznek ki, mint ahogyan eredetileg Olaszországban tányérra kerülnek – és ennek jó oka van. Amerikában például az olasz bevándorlók első hullámának megérkezése óta a receptek és az étkezési szokások alkalmazkodtak az új környezethez- írja a Matadornetwork.

A hobbiszakácsok és a hivatásos séfek általában igyekeznek a lehető legjobban tisztelni az eredeti olasz recepteket, de nem mindig sikerül vagy nem mindig lehetséges. Az olaszok ezt tudomásul veszik, bár az angol adatelemző oldal, a YouGov felmérésében nem fogták vissza magukat és elárulták, mely „olasz ételek elleni bűncselekmények” háborítják fel őket leginkább.

Először is, alapból nem helytelenítenek mindent, amit más nemzetiségűek kreálnak az olasz ételekkel. A kutatások alapján a megkérdezetteket például nem különösebben zavarja, ha valaki mondjuk pizzát eszik ebédre, bár szerintük azt leginkább vacsorára lenne szabad tálalni. Különösnek tartják azt is az olasz konyha hívei, ha valaki húsgombócot tesz a spagettire, mert ezen étel nem létezik Olaszországban, az Amerikába bevándorolt olaszok alkották.

És persze vannak ellentmondások is, hiszen akad olyan olasz, aki kevésbé tartja elfogadhatónak a száraz spagetti összetördelését főzés előtt és a tészta tányérra pakolását, majd a szósz hozzáadását. Akadnak persze olyanok is, akik szintén olaszként vallják, hogy ez az elkészítési mód is tradicionális.

Most pedig nézzük  azokat a főzési technikákat és étkezési szokásokat, amelyektől valóban határozottan elhatárolódik egy olasz

Ide tartozik például, ha valaki sajtot eszik a tenger gyümölcsei mellé. Olaszországban ugyanis ezt a két fogást soha sem keverik össze, mert szerintük nem szabad sajtot szórni olyan tésztára, amely tengeri herkentyűt tartalmaz.

  • A megkérdezett amerikaiak többsége viszont egyetért abban, hogy bár nem elfogadott az olasz konyhában, de az indonéziaiak és a hongkongiak szeretnek ketchupot önteni a tésztára, sőt, a ketchupos spagetti Ázsia-szerte népszerű receptnek számít. Aki viszont nem szeretne magára haragítani egy olaszt, a ketchupot biztos, ami biztos, inkább a sült krumpli mellé eszi.
  • Egy klasszikus carbonara krémességét kizárólag tojássárgájából kell kinyerni; bármilyen tejszín hozzáadása pedig tilos.
  • És ami a extrém bűn: eszünkbe se jusson hideg vízben főzni a tésztát, ez az olaszok körében valóságos  szentségtörés, sok amerikai háztartásban viszont eléggé bevett gyakorlat.
  • Ha van valami, amiben viszont az amerikaiak és az olaszok egyetértenek – legalábbis ezen felmérés szerint – az az, hogy az ananász nem való a pizzára.

Címlapfotó: Pixabay

Hírlevél

Iratkozzon fel a hírlevelünkre és minden héten elküldjük a legjobb akciós újságokat!

Az adatkezelés részletei