Évente félmilliót is spórolhatunk étkezésünkön, ha erre a 10 dologra odafigyelünk

posted in: Blog | 0

A napi szinten tapasztalható drágulás komoly kihívást jelent azok számára, akik szűkös költségvetésből gazdálkodnak. A Meglepetés cikke alapján összeállított tippek segíthetnek a takarékosabb bevásárlásban.

1. tipp: Tervezzük meg a heti menüt

Amennyiben előre tervezünk, biztosak lehetünk benne, hogy költséghatékonyabban tudunk vásárolni. Először is gondoljuk át a hetünket, mikor, kikkel étkezünk otthon. Egyedül, családdal vagy vendégek is érkeznek? Ha a tervezésbe, porciózásba hiba csúszik, még akkor is lehetőségünk van tárolni, fagyasztani a fölöslegessé vált ételt, élelmiszert.

2. tipp: Készítsünk bevásárlólistát

Írjuk össze, mire van szükségünk, és tartsuk magunkat a listához! Ezzel elkerülhetjük az impulzusvásárlást, és elkerüljük a szupermarketek túlköltekezésre csábító ajánlatait. Ezek a plusz kiadások sokat kivehetnek a pénztárcánkból, minta hogyan az is, ha éhesen megyünk vásárolni. Kutatások igazolták, hogy ilyenkor hajlamosabbak vagyunk többet vásárolni.

3. tipp: Nézzük az akciókat

Lapozzuk át a reklámújságokat, applikációk ajánlatait és jegyezzük meg vagy írjuk le, hol olcsóbb egy-egy szükséges termék. Hol kedvezőbb az ára a húsnak, tésztának, egyes tejtermékeknek, és ott vásároljunk, ahol vásárlóbarát árakkal találkozunk.  Ne feledjük: az akciós márkatermékek sokszor még mindig drágábbak, mint a jó minőségű saját márkás termékek!

4. tipp: Hasonlítsuk össze az alapárakat

A csomagolás mérete gyakran megtévesztő. Érdemes erre is figyelni! Az üzletek kötelesek feltüntetni az egységárat – bár a szabályozás betartása nem mindig tökéletes. Nézzük meg az egységárat (kg/liter ár), hogy valóban a legjobb ajánlatot válasszuk.

5. tipp: Figyeljünk az alsó polcokra

A polcokra való árukihelyezés is jó marketingfogás lehet, a drágább márkatermékeket általában szemmagasságban helyezik el. A kedvezőbb árú saját márkás termékeket viszont sokszor az alsó polcokon találjuk! Legyünk figyelmesek!

6. tipp: Vásároljunk szezonális zöldséget és gyümölcsöt

A szezonális termékek általában olcsóbbak és frissebbek. Jelenleg például almát, sárgarépát, uborkát, salátát, retket, újhagymát érdemes vásárolni.

7. tipp: Vegyünk majdnem lejárt termékeket

A lejárathoz közeli termékeket sok bolt jelentős kedvezménnyel kínálja. Ha rövid időn belül elfogyasztjuk, pénzt spórolhatunk és csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást.

8. tipp: Kerüljük a feldolgozott ételeket

Ezen élelmiszerek, kényelmi termékek (előre szeletelt, fűszerezett, félkész ételek) sokkal drágábbak. Ha például napi 1500 forintot költünk feldolgozott ételekre, az évente fél millió forintos plusz kiadást jelenthet!

9. tipp: Igyunk csapvizet

Ne költsünk feleslegesen ásványvízre! A csapvíz szigorúan ellenőrzött, és ha szénsavas vizet szeretnénk, egy szódakészítővel sokat spórolhatunk. Víztisztító használata további biztonságot jelenthet családtagjainknak.

10. tipp: Vigyünk magunkkal kávét, turmixlevet és nassolnivalót

Egy napi kávé és péksütemény akár 1-2000 forintba is kerülhet. Egy termoszban vitt házi kávé, hűsító ital és egy otthon készített szendvics hosszú távon jelentős megtakarítást jelenthet.

Hírlevél

Iratkozzon fel a hírlevelünkre és minden héten elküldjük a legjobb akciós újságokat!

Az adatkezelés részletei