Együnk szanatóriumi salátát, mutatjuk, hogy miért érdemes

posted in: Blog | 0

A szanatóriumi tartózkodás nem korlátozódik botokkal való sétálásra vagy kénfürdők vételére. A terápiás konyha szerves része a diétás terápiának. A rehabilitációs központokban fejlesztették ki a híres szanatóriumi salátát, ami megjelenésében szerény, de ízében és tápértékében rendkívül gazdag. Jól illik mind a hagyományos sertésszeletekhez burgonyával, mind a könnyű rizses csirkemellhez.

A C- és K-vitaminban, béta-karotinban és ásványi anyagokban gazdag friss zöldségek pozitív hatással vannak az emésztésre, az immunrendszer működésére és az anyagcsere-folyamatokra.

 

Hogyan készítsünk szanatóriumi salátát?

Hozzávalók (4 felnőtt részére):

  • 2 nagy zöld uborka (kb. 600 g),
  • 5-6 retek (kb. 150 g),
  • 1 közepes pirospaprika (kb. 150 g),
  • ½ közepes hagyma (kb. 50 g),
  • 1 kis fej saláta (kb. 200 g),
  • 150 g görög joghurt (5 evőkanál),
  • 1 lapos teáskanál cukor (kb. 4 g) – ízlés szerint,
  • 1 teáskanál citromlé (kb. 5 ml),
  • 1 teáskanál só (kb. 5 g) – zöldségekhez,
  • egy csipet só és frissen őrölt bors ízlés szerint,
  • néhány szál petrezselyem (kb. 10 g),
  • néhány szál zöldhagyma (kb. 10 g).

Elkészítése

  1. Reszeljük le az uborkát és a retket durva reszelőn, majd szórjuk meg egyenletesen egy teáskanál sóval. Hagjuk a keveréket 5-7 percig állni, hogy a zöldségek kiengedjék a felesleges vizet. Ezután alaposan nyomkodjuk ki a vizet, hogy a keverék ne legyen vizes.
  2. A hagymát vékony csíkokra, a paprikát finom csíkokra vágjuk, a salátát pedig kisebb darabokra, hogy könnyen elférjenek a tálban a többi hozzávalóval együtt. A zöldhagymát és a petrezselymet finomra vágjuk.
  3. Tegyük a kifacsart uborkát és retket egy mély tálba. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a paprikát, a salátát, és végül szórjuk meg apróra vágott újhagyma és petrezselyem keverékével.
  4. Egy külön kis tálban keverjük össze a görög joghurtot a cukorral (ízlés szerint), a citromlével, a sóval és a frissen őrölt borssal. Keverjük alaposan össze az összes hozzávalót, amíg sűrű szószt nem kapunk.

Öntsük a joghurtos szószt a zöldségekre, és óvatosan forgassuk át. Tegyük a tálat legalább 30 percre a hűtőszekrénybe vagy egy hűvös helyre, ez idő alatt a zöldségek és a joghurt ízei összeérnek.

Miért érdemes fogyasztani?

Az uborka , amely több mint 96%-ban vízből áll, 100 grammonként mindössze 12-15 kcal-t tartalmaz, elősegíti a hidratálást, és nyomokban C- és K-vitamint, valamint béta-karotint tartalmaz. Káliumot (147 mg), magnéziumot és vasat is tartalmaz. A retek 100 grammonként 14 mg C-vitamint és 1,6 g rostot tartalmaz. Gazdag glükozinolátokban is, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak és támogatják a máj működését. A pirospaprika C-vitamin és karotinoidok forrása, amelyek védik a sejteket az oxidatív stressztől.

A hagyma 100 grammonként 8 mg C-vitaminnal, a bélflórát támogató prebiotikus inulinnal és gyulladáscsökkentő hatású kénvegyületekkel gazdagítja a salátát. A vajsaláta A-vitamint, K-vitamint és folátot tartalmaz, amelyek támogatják a látást, a véralvadást és a DNS-szintézist. A petrezselyem és az újhagyma gazdag flavonoidokban és illóolajokban, amelyek szabályozzák a vérnyomást és javítják az ízt.

A 100 grammonként 10 g fehérjét és probiotikumokat tartalmazó görög joghurt támogatja a bélrendszer egészségét és csökkenti a gyulladásokat. A C-vitaminban gazdag citromlé és egy csipet cukor kiegyensúlyozza az ízeket, és frissítő édes-savanyú ízt kölcsönöz a salátának. Ez a harmonikus kompozíció nemcsak kiegészíti a hús- és halételeket, hanem értékes tápanyagokat is biztosít, így a saláta egészséges és ízletes kiegészítője.

Amennyiben friss zöldség-gyümölcsökre vágyunk, érdemes átlapozni a Lidl és a Penny heti szórólapját.

Fotó: Getty Images

Hírlevél

Iratkozzon fel a hírlevelünkre és minden héten elküldjük a legjobb akciós újságokat!

Az adatkezelés részletei