A cseresznye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs – édes, lédús és tele van antioxidánsokkal. Érzékenységük miatt azonban gyorsan elveszítik frissességüket, ha nem megfelelően tároljuk. Néhány praktikával, tanáccsal segítünk, hogyan lehet maximalizálni a cseresznye frissességét.
Hogyan válasszuk ki a legjobb cseresznyét?
Vásárláskor olyan cseresznyét válasszunk, ami:
• kemény és húsos,
• fényes és látható sérülések nélküli,
• világoszöld szárakkal “mosolyog”, ez ugyanis a frissesség jele.
Kerüljük a puha, ráncos vagy foltos cseresznyéket, mivel ezek már elkezdtek romlani.
Megfelelő tárolás a hűtőszekrényben
1. Gyors hűtés. Ez a legfontosabb szabály!
A cseresznye egy óra alatt szobahőmérsékleten (kb. 20°C) többet veszít a minőségéből, mint 24 óra alatt 0°C-on. Éppen ezért hazaérkezés után azonnal tegyük a hűtőszekrénybe.
2. Ne mossuk meg tárolás előtt!
A cseresznyén maradt víz felgyorsíthatja a rothadást. Fogyasztás előtt azonnal mossa meg őket.
3. Válasszuk ki a megfelelő tartályt.
Legjobb széles, lapos, nedvszívó papírtörlővel bélelt edényben tárolni. Kerüljük a légmentesen záródó edényeket, mivel azok magukban tartják a nedvességet, ami felgyorsíthatja a romlást.
4. Amennyiben lehetséges, a szárukkal együtt tároljuk.
A szárak segítenek megőrizni a frissességet. Fogyasztás előtt távolítsuk el.
5. Optimális hőmérséklet
Legjobb 1°C és 2°C közötti hőmérsékleten tárolni, ideális esetben a hűtőszekrény leghidegebb részében, például a zöldség- és gyümölcsfiókban.

Cseresznye fagyasztása hosszútávú tároláshoz
Ha szezonon kívül szeretnénk élvezni a cseresznyét, a lefagyasztásuk nagyszerű lehetőség:
1. Mossuk meg és szárítsuk meg a cseresznyét.
2. Távolítsuk el a magokat magozóval, vagy improvizáljunk egy fogpiszkálóval vagy gémkapoccsal.
3. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben egyetlen rétegben helyezzük el a cseresznyét, és fagyasszuk addig, míg megkeményednek.
4. Tegyük át egy légmentesen záródó zacskóba vagy dobozba, és tegyük vissza a fagyasztóba.
Az így elkészített cseresznye akár egy évig is tárolható.
További tippek
- Rendszeresen vizsgáljuk meg a cseresznyéket: távolítsuk el azokat, amelyek romlás jeleit mutatják, hogy megakadályozzuk a penész átterjedését a többire.
- Ne rakjuk őket több rétegben egymásra: A cseresznye kényes és könnyen megsérül a saját súlya alatt.
A cseresznye megfelelő kiválasztásával és tárolásával meghosszabbíthatjuk frissességét, és szezonon kívül is élvezhetjük ezt a finomságot.
Ezért együnk sok cseresznyét!
Egy csészényi cseresznyében körülbelül 100 kalória található. Sok benne a C-vitamin, ezen kívül az antioxidáns is, és tele van egyéb gyulladásgátló összetevőkkel. Segít lelassítani a sejtszintű öregedést és csökkenti olyan krónikus betegségek kialakulásának esélyét, mint a cukorbetegség, a rák vagy az Alzheimer kór.
A benne található gyulladásgátló összetevőknek köszönhetően az egész szervezetnek jót tesz, és mivel a gyümölcsökhöz képest viszonylag alacsony a glikémiás indexe, fogyasztása nem okoz nagy ingadozást a vércukorszintben. Éppen ezért nemcsak akadályozza a cukorbetegség kialakulását, de mértékkel a már meglévő cukorbetegséggel küzdők is fogyaszthatják – írja a Házipatika.
Ha csak a gyógyászati szempontokat vesszük figyelembe, a legértékesebbnek a korai, úgynevezett fekete cseresznyét tekinthetjük
Magas rosttartalmánál fogva a cseresznye hozzájárul a megfelelő bélműködéshez, és mivel vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik, a fogyásban is jó szolgálatot tehet.
Receptötlet
Az alábbi videó segítségével egyszerűen elkészíthetjük a cseresznyés kevert sütit. Igazi klasszikus finomság, ráadásul akár gyerekekkel együtt is gyorsan összeállíthatjuk.
További szezonális gyümölcsöket és kedvező árakat az Akciós újság oldalán találhatunk.