A hazai dinnyetermelők szerint napokon belül bedőlnek a szépen indult árak, mivel a hőség miatt összecsúsznak a régiós érésidők, és bombaként robban be az idei kínálat – írja a MezőHír.
Amilyen szép árakkal indult a szezon, olyan rosszul végződhet – aggódnak a hazai dinnyések
Kezdetben a hideg tavasz miatt nagyon szűkös volt a kínálat, a fóliákból kikerülő hazai dinnyét 400-500 forintos kilónkénti áron lehetett értékesíteni. A berobbanó hőségben azonban felgyorsult a gyümölcsök érése, és július 10-ére egyszerre nagyon sok termelőnek lesz kész áruja, amit napokon belül el kell adni.
„Nincs annyi szállítókapacitás és kereslet, ami ezt felvenné”
– vélekedik egy Medgyesegyháza környéki termelő, aki úgy látja, nemcsak a békési dinnyéből lesz egyszerre sok, hanem nagyon gyorsan rájuk fog futni a nyírségi termés is.

A termelők borúlátóak, mert az a hír járja, hogy a felvásárlók csak 110–120 forintot fizetnének a dinnye kilójáért, július 10. utánra pedig az az összeg meg is feleződhet.
A dinnyetermelők most még a tavalyi árszintnél 25%-kal magasabb összegért tudják eladni a dinnyéjüket az őstermelői piacon, de attól tartanak, hogy július közepe és augusztus 10. között összeomlik a most még jó piac.
A hőstressz miatt idén kicsit kisebb méretűek a dinnyék, valamivel kisebbek a hektáronkénti átlagok. A termelés 2,5–3 millió forintos hektárköltsége mellett így nagyon kell koncentrálni a piaci üresjárataira – enélkül nem nyereséges a dinnye.
Így választják ki a profik a mézédes dinnyét
Az egészséges görögdinnye héja fényes
Teljesen mindegy, hogy a dinnye héja világosabb, sötétebb, csíkos vagy foltos, az egyik legfontosabb szempont mind közül az, hogy ne legyen sérült vagy matt. A jó minőségű görögdinnye héja ugyanis minden esetben fényes, nincsenek rajta repedések vagy puha foltok.
Sárga folt jót jelent
A legtöbben meg sem veszik, ha a dinnye héján egy világosabb, sárgás foltot látnak, pedig ez egy jó jel! Ez a sárga folt ugyanis annak a helynek a nyoma, ahol a dinnye a földön feküdt, és nem érte a napfény. Minél sötétebb sárga ez a folt, annál jobb ugyanis ez azt jelzi, hogy a dinnye hosszú ideig érett a napon, tehát biztosan édes, zamatos ízű.
Kopogtatás
Talán a legismertebb módszer egyike a dinnye kopogtatása. Ha tompa, mély kongó hangot hallasz, akkor nagy valószínűséggel jó dinnyét választottál, hiszen a dinnye belseje érett és lédús.
Pezsgős dinnyekoktél

Hozzávalók
-
3 kg görögdinnye
-
7 dl pezsgő
-
2 narancsból nyert narancslé
-
3 db jégkocka
Lapozd át a legfrissebb akciós újságokat.
(Fotó: Getty Images)