Hazai dinnyetermelők: egy héten belül bedőlhet a hazai piac

posted in: Blog | 0

A hazai dinnyetermelők szerint napokon belül bedőlnek a szépen indult árak, mivel a hőség miatt összecsúsznak a régiós érésidők, és bombaként robban be az idei kínálat – írja a MezőHír.

Amilyen szép árakkal indult a szezon, olyan rosszul végződhet – aggódnak a hazai dinnyések

Kezdetben a hideg tavasz miatt nagyon szűkös volt a kínálat, a fóliákból kikerülő hazai dinnyét 400-500 forintos kilónkénti áron lehetett értékesíteni. A berobbanó hőségben azonban felgyorsult a gyümölcsök érése, és július 10-ére egyszerre nagyon sok termelőnek lesz kész áruja, amit napokon belül el kell adni.

 

„Nincs annyi szállítókapacitás és kereslet, ami ezt felvenné”

 

– vélekedik egy Medgyesegyháza környéki termelő, aki úgy látja, nemcsak a békési dinnyéből lesz egyszerre sok, hanem nagyon gyorsan rájuk fog futni a nyírségi termés is.

Hazai dinnyetermelők: egy héten belül bedőlhet a hazai piac
(Fotó: Getty Images)

A termelők borúlátóak, mert az a hír járja, hogy a felvásárlók csak 110–120 forintot fizetnének a dinnye kilójáért, július 10. utánra pedig az az összeg meg is feleződhet.

A dinnyetermelők most még a tavalyi árszintnél 25%-kal magasabb összegért tudják eladni a dinnyéjüket az őstermelői piacon, de attól tartanak, hogy július közepe és augusztus 10. között összeomlik a most még jó piac.

A hőstressz miatt idén kicsit kisebb méretűek a dinnyék, valamivel kisebbek a hektáronkénti átlagok. A termelés 2,5–3 millió forintos hektárköltsége mellett így nagyon kell koncentrálni a piaci üresjárataira – enélkül nem nyereséges a dinnye.

Így választják ki a profik a mézédes dinnyét

 

Az egészséges görögdinnye héja fényes 

Teljesen mindegy, hogy a dinnye héja világosabb, sötétebb, csíkos vagy foltos, az egyik legfontosabb szempont mind közül az, hogy ne legyen sérült vagy matt. A jó minőségű görögdinnye héja ugyanis minden esetben fényes, nincsenek rajta repedések vagy puha foltok.

Sárga folt jót jelent

A legtöbben meg sem veszik, ha a dinnye héján egy világosabb, sárgás foltot látnak, pedig ez egy jó jel! Ez a sárga folt ugyanis annak a helynek a nyoma, ahol a dinnye a földön feküdt, és nem érte a napfény. Minél sötétebb sárga ez a folt, annál jobb ugyanis ez azt jelzi, hogy a dinnye hosszú ideig érett a napon, tehát biztosan édes, zamatos ízű.

Kopogtatás

Talán a legismertebb módszer egyike a dinnye kopogtatása. Ha tompa, mély kongó hangot hallasz, akkor nagy valószínűséggel jó dinnyét választottál, hiszen a dinnye belseje érett és lédús.

Pezsgős dinnyekoktél

Pezsgős dinnyekoktél
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 3 kg görögdinnye
  • 7 dl pezsgő
  • 2 narancsból nyert narancslé
  • 3 db jégkocka

Elkészítés

  1. Egy kis dinnyének a tetejét levágjuk, majd a belsejét egy edénybe kivájjuk.
  2. A kivájt dinnyebelet fogjuk, és botmixerrel leturmixoljuk. Majd a dinnye tetejére helyezett szűrőn átpasszírozzuk, hogy csak a leve kerüljön vissza a dinnyébe.
  3. A pezsgőt beletöltjük a dinnyébe, majd a 2 narancsot ráfacsarjuk. Az egészet jól összekeverjük, és jeges poharakba merjük.

A receptet a Nosalty oldalán is megtalálod.

Lapozd át a legfrissebb akciós újságokat.

(Fotó: Getty Images)

Hírlevél

Iratkozzon fel a hírlevelünkre és minden héten elküldjük a legjobb akciós újságokat!

Az adatkezelés részletei