Száraztészták: hamarosan megváltozhatnak a tésztákra vonatkozó hazai előírások, ami miatt több ismert termék is eltűnhet az üzletek polcairól, miközben új, eddig nem látott tésztafajták is megjelenhetnek. Az Agrárminisztérium új rendelettervezete alaposan átalakítaná a tésztafélék kategóriáit és megnevezéseit – írja a Pénzcentrum. A cél, hogy a vásárlók pontosabb információt kapjanak, és ne lehessen őket félrevezetni azzal, hogy egy termék többnek tűnjön, mint ami valójában.
A tervezet részletesen meghatározná például, hogy mit jelent a „friss tojásos”, a „teljes kiőrlésű” vagy az „ízesített” tészta megnevezés. A jövőben „friss tojásos” feliratot kizárólag azok a termékek viselhetnék, amelyek valóban friss, legfeljebb 48 órás tojásléből készülnek.
Ez azt jelenti, hogy a hőkezelt, porított vagy más módon tartósított tojásból gyártott tészták már nem nevezhetnék magukat „friss tojásosnak”. A változtatás célja egyértelmű: a fogyasztók megtévesztésének megakadályozása és a minőségi, hagyományos alapanyagok előtérbe helyezése.
Szintén újdonság, hogy bevezetnék a „teljes kiőrlésű száraztészta” hivatalos kategóriáját. Ezt az elnevezést csak azok a termékek használhatnák, amelyek kizárólag teljes kiőrlésű lisztből készülnek – vagyis nem elegendő, ha csak egy kisebb arányban tartalmaznak ilyen lisztet.
Ezzel a lépéssel a minisztérium célja, hogy egyértelmű legyen a vásárlók számára, mely tészták tekinthetők valóban egészségtudatos, rostban gazdag alternatívának, és melyeknél csak „marketingfogás” a teljes kiőrlésű megjelölés.
A mostani szabályozásban szereplő „egyéb száraztészta” kategória megszűnne, és helyét az „ízesített, dúsított, színezett száraztészta” megnevezés venné át.
Ide sorolnák azokat a tésztákat, amelyek például spenóttal, paradicsommal, fűszerekkel, céklával, lencsével vagy más növényi alapanyagokkal készülnek. Az új előírások pontosabban leírják majd, milyen összetevőket tartalmazhatnak az ilyen termékek, és milyen feltételekkel tüntethetik fel a csomagoláson az „ízesített” vagy „dúsított” megjelölést.
Bár a változások egyes gyártóknak komoly kihívást jelenthetnek – például az összetétel vagy a csomagolás módosítása miatt –, a minisztérium 18 hónapos átmeneti időszakot biztosít. Ez azt jelenti, hogy a cégeknek több mint másfél évük lesz arra, hogy alkalmazkodjanak az új szabályokhoz, és ha szükséges, átalakítsák termékeiket.
A fogyasztók szempontjából a módosítások legfontosabb célja az átláthatóság és a tisztességes tájékoztatás. A jövőben mindenki pontosabban tudhatja majd, mit is vesz le a polcról – valóban friss tojásos tésztát, teljes kiőrlésű alternatívát, vagy ízesített különlegességet.
Egy dolog azonban biztos: a tésztaimádóknak nem kell pánikvásárlásba kezdeniük, de érdemes figyelniük, hogyan alakul át kedvenc márkáik kínálata az új szabályok életbe lépése után.
| Áruház | Ár | Megjegyzés |
|---|---|---|
| Penny Market | 299 Ft | 500 g-os száraztészta akciós ára. (penny.hu) |
| Tesco | 299 Ft | 200 g-os „8 tojásos” változat ára akcióban. (Tesco Bevasarlas) |
| ALDI | ~ 545 Ft* | 500 g „Cucina Nobile” durum tészta ára |
Érdemes feliratkozni hírlevelünkre is, melyben heti rendszerességgel megtalálhatóak a szupermarketek legfrissebb, akciós ajánlatai is.
Tudtad? Facebookon, Instagramon vagy akár Viberen is értesülhetsz legújabb tartalmainkról! Friss hírek, akciók, spórolási tippek, pénztárcabarát trükkök és házi praktikák egy helyen!
(Fotó: Getty Images)