Száraztészták: hamarosan megváltozhatnak a tésztákra vonatkozó hazai előírások, ami miatt több ismert termék is eltűnhet az üzletek polcairól, miközben új, eddig nem látott tésztafajták is megjelenhetnek. Az Agrárminisztérium új rendelettervezete alaposan átalakítaná a tésztafélék kategóriáit és megnevezéseit – írja a Pénzcentrum. A cél, hogy a vásárlók pontosabb információt kapjanak, és ne lehessen őket félrevezetni azzal, hogy egy termék többnek tűnjön, mint ami valójában.

Sokak kedvence tűnhet el az üzletek polcairól! – új szabályok jönnek a boltokban

Pontosabb szabályozás a „friss tojásos” tésztákra

A tervezet részletesen meghatározná például, hogy mit jelent a „friss tojásos”, a „teljes kiőrlésű” vagy az „ízesített” tészta megnevezés. A jövőben „friss tojásos” feliratot kizárólag azok a termékek viselhetnék, amelyek valóban friss, legfeljebb 48 órás tojásléből készülnek.

Ez azt jelenti, hogy a hőkezelt, porított vagy más módon tartósított tojásból gyártott tészták már nem nevezhetnék magukat „friss tojásosnak”. A változtatás célja egyértelmű: a fogyasztók megtévesztésének megakadályozása és a minőségi, hagyományos alapanyagok előtérbe helyezése.

Új kategória: a teljes kiőrlésű száraztészták

Szintén újdonság, hogy bevezetnék a „teljes kiőrlésű száraztészta” hivatalos kategóriáját. Ezt az elnevezést csak azok a termékek használhatnák, amelyek kizárólag teljes kiőrlésű lisztből készülnek – vagyis nem elegendő, ha csak egy kisebb arányban tartalmaznak ilyen lisztet.

Ezzel a lépéssel a minisztérium célja, hogy egyértelmű legyen a vásárlók számára, mely tészták tekinthetők valóban egészségtudatos, rostban gazdag alternatívának, és melyeknél csak „marketingfogás” a teljes kiőrlésű megjelölés.

Az „egyéb száraztészták”kora is leáldozóban

A mostani szabályozásban szereplő „egyéb száraztészta” kategória megszűnne, és helyét az „ízesített, dúsított, színezett száraztészta” megnevezés venné át.

Ide sorolnák azokat a tésztákat, amelyek például spenóttal, paradicsommal, fűszerekkel, céklával, lencsével vagy más növényi alapanyagokkal készülnek. Az új előírások pontosabban leírják majd, milyen összetevőket tartalmazhatnak az ilyen termékek, és milyen feltételekkel tüntethetik fel a csomagoláson az „ízesített” vagy „dúsított” megjelölést.

Száraztészák, a kihívás: másfél év felkészülési idő a gyártóknak

Bár a változások egyes gyártóknak komoly kihívást jelenthetnek – például az összetétel vagy a csomagolás módosítása miatt –, a minisztérium 18 hónapos átmeneti időszakot biztosít. Ez azt jelenti, hogy a cégeknek több mint másfél évük lesz arra, hogy alkalmazkodjanak az új szabályokhoz, és ha szükséges, átalakítsák termékeiket.

Száraztészták forradalma: mit jelent ez a vásárlóknak?

A fogyasztók szempontjából a módosítások legfontosabb célja az átláthatóság és a tisztességes tájékoztatás. A jövőben mindenki pontosabban tudhatja majd, mit is vesz le a polcról – valóban friss tojásos tésztát, teljes kiőrlésű alternatívát, vagy ízesített különlegességet.

Egy dolog azonban biztos: a tésztaimádóknak nem kell pánikvásárlásba kezdeniük, de érdemes figyelniük, hogyan alakul át kedvenc márkáik kínálata az új szabályok életbe lépése után.

Száraztészta árak 2025 október végén

Áruház Ár Megjegyzés
Penny Market 299 Ft 500 g-os száraztészta akciós ára. (penny.hu)
Tesco 299 Ft 200 g-os „8 tojásos” változat ára akcióban. (Tesco Bevasarlas)
ALDI ~ 545 Ft* 500 g „Cucina Nobile” durum tészta ára

 

Érdemes feliratkozni hírlevelünkre is, melyben heti rendszerességgel megtalálhatóak a szupermarketek legfrissebb, akciós ajánlatai is.

Tudtad? Facebookon, Instagramon vagy akár Viberen is értesülhetsz legújabb tartalmainkról! Friss hírek, akciók, spórolási tippek, pénztárcabarát trükkök és házi praktikák egy helyen!

Ezt olvastad már?

(Fotó: Getty Images)