Befőzés: 3 tuti tipp a tökéletes befőttért

2025. 07. 21.

Itt a gyümölcsszezon, és vele együtt a befőzés ideje. A bőség idején okos ember tartalékol, az okos háziasszony meg befőz. Adunk három tuti tippet, hogy legyen tökéletes a befőtt és a lekvár.

Befőzés-kisokos

A tiszta üveg fél siker

Legyen szó befőttről, lekvárról vagy szörpről, az egyik aranyszabály, hogy csak alaposan kimosott és kiszárított üvegeket használjunk. Forró vízzel mosogassuk el, mosogatógépbe tehetjük, de akár sütőben is fertőtleníthetjük őket. Ez azért fontos, hogy biztosan csíramentesek legyenek.

Befőzés: 3 tuti tipp a tökéletes befőttért

(Fotó: Getty Images)

A gyümölcs kiválasztása

A befőzés az alapanyag kiválasztásával kezdődik. A befőttnek való gyümölcs állaga kemény és hibátlan, íze tökéletes, illetve az éppen érett stádium előtt van egy hajszállal. Ha viszont lekvárnak szeretnénk elkészíteni, akkor legyen a gyümölcs némileg túlérett, puha, de azért ne nézzen ki cefrének! Természetesen a csúnya, rohadt, de főleg penészes darabokat ebből is kidobjuk.

Vásárláskor ne mulasszuk el megkóstolni a gyümölcsöt! Ha ez akadályba ütközik, például a baracknál, hagyatkozzunk az orrunkra, az illata sok mindent elárul a gyümölcsről!

Azt tudod, meddig áll el a dinnye a hűtőben? Erre a kérdésre ebben a cikkünkben megtalálod a választ!

A befőzés legkardinálisabb kérdése: mitől fog elállni a befőtt és a lekvár?

Meg is érkeztünk a befőzés legfontosabb kérdéséhez. A válasz pedig az, hogy attól, hogy amikor a polcra kerül, gyakorlatilag steril, légmentes környezetben van a gyümölcs, nincs kórokozó, ami el tudna benne szaporodni és nem is juthat be. Ezt pedig leginkább hővel tudjuk elérni.

  1. A lekvárt forrón  merjük a tiszta üvegekbe, majd lezárás után fejre állítjuk, miáltal a tetőt is sterilizáljuk. Ezután száraz dunsztba tesszük, ami azt jelenti, hogy betesszük a téli paplanok közé és ott hagyjuk kihűlni. A hűlés során vákuum keletkezik, ami beszippantja a tetőt, így már biztosak lehetünk nemcsak a sterilitásban de a légmentességben is.
  2. A befőtteket nedves dunsztba kell tenni. A lezárt üvegeket betesszük egy konyharuhával kibélelt fazékba, hogy ne csörömpöljenek, majd az üvegek kétharmadáig megtöltjük vízzel és általában 20 percig gyöngyözve főzzük. Nem a víz gyöngyözik 20 percig, hanem az üvegben lévő befőttlé. Ezután úgy, ahogy van, levesszük a fazekat a tűzről, jól betakarjuk, mondjuk törölközőkkel, és szintén otthagyjuk kihűlni. A sterilizálás és a vákuum így szintén megtörténik – olvasható az nlc. oldalán.

Érdemes feliratkozni hírlevelünkre, melyben heti rendszerességgel megtalálhatóak a szupermarketek legfrissebb, akciós ajánlatai is.

Tudtad? Facebookon, Instagramon vagy akár Viberen is értesülhetsz legújabb tartalmainkról! Friss hírek, akciók, spórolási tippek, pénztárcabarát trükkök és házi praktikák egy helyen!

Ezt olvastad már?

(Fotó: Getty Images)