Az egyre növekvő élelmiszerár-infláció ellen árrésstopot vezet be a magyar kormány. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet március 17-től érvényes – bár az árréseket csak öt munkanappal később kell elkezdeni alkalmazni -, amikortól 30 alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10%-ot.
A döntés oka a februári, 7,1 százalékos élelmiszer-infláció volt.
A tervezetten május végéig tartó rendelkezés betartását szigorú ellenőrzik majd, a tavasz végén pedig felülvizsgálják, és ha szükséges, a kormány folytatja a piaci árakba történő beavatkozást.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egy hónap alatt az étolaj 5,4, a kávé 5,2, a kenyér 3,3, a zöldség-gyümölcs 3,8 százalékkal drágult, egy év alatt pedig a liszt ára 44,3, az étolajé 27,5, a tojásé 24,7, a tejé 22,5 százalékkal emelkedett.
Az árrésstop az alábi élelmiszerekre vonatkozik
- Csirkemellfilé
- Csirkecomb
- Csirke far-hát
- Csirkeszárny
- Egész csirke
- Pulykamellfilé
- UHT tej, 1,5% zsírtartalom
- UHT tej, 2,8% zsírtartalom
- ESL tej, 1,5% zsírtartalom
- ESL tej, 2,8% zsírtartalom
- Étolaj
- Margarin
- Sertészsír
- Vaj
- Finomliszt
- Rétesliszt
- Késői burgonya
- Kristálycukor
- Sertéscomb
- Sertéskaraj
- Sertésoldalas
- Sertéstarja
- Tojás
- Tejföl
- Trappista
- Tehéntúró
- Natúr joghurt
- Gyümölcs joghurt
- Fokhagyma
- Párizsi
Címlapfotó: Pixabay