14 ízkombináció, ami változatosabbá teszi az otthoni gasztronómiát

posted in: Blog | 0

A főzés során érdemes figyelnünk arra, hogy melyek azok az alapanyagok, amik együttes használatával tökéletes ízharmóniát kapunk.

Hogyan használjuk ki ezeket a párosításokat?

Közvetlenül az ételben kombinálva garantáltan nagyszerű eredményt érhetünk el, de más párosítás alapja is lehet.  Ha a körte-sajt párosításban például a körtét fügére cseréljük, újabb fantasztikus ízpárosítást kapunk.

Szeretnénk néhány klasszikus példával segíteni, és talán ezek segítségével további új kreatív ötletet vihetünk az otthoni gasztronómiába.

Paradicsom + fokhagyma + bazsalikom – Úgy tűnhet, hogy három különböző íz egyensúlyozása kicsit bonyolultabb, mint kettő, de a természet ezt tökéletesen megalkotta. Csodálatos kombináció, különösen nyáron, salátákhoz vagy kisebb hideg falatkákhoz, télen levesek felmelegítéséhez és az olasz konyha számos gyöngyszemeként bármikor.

Cékla + kecskesajt + dió – ​​Újabb trió, amelynek tagjai egymásnak vannak szánva. Saláták, előételek, rakott ételek, köretek, ez a kombináció mindenhol megállja a helyét.

Sajt + méz –  bármilyen sajt megfelelő, de különösen keményebb, érlelt fajták. A sajtdarabkákat egyszerűen mézbe márthatjuk és megehetjük, vagy kitalálhatunk valami extrát is. Tehetünk bele diót, például cédrust vagy pisztáciát.

Burgonya + szerecsendió – ​​a szerecsendió ízét a burgonyaételekben elsőre nem vesszük észre, pusztán azért, mert kis mennyiségben kerül bele. Ez azonban semmiképpen sem jogosít fel arra, hogy azt állítsuk, hogy nem teszi különlegessé az ételeinket. Ez különösen igaz a sült ételekre, de kipróbálhatjuk krumplipürében vagy levesben is.

Burgonya + kapor – az itthoni konyhában talán nem annyira elterjedt, de érdemes egy próbát tenni. Főzzük meg a burgonyát kapros vízben és akár levesként, akár köretként is tálalhatjuk. Ez a kombináció különösen az újburgonyával a legfinomabb.

Hús + ánizs – a háromszoros Michelin-csillagos séf, Heston Blumenthal titkos kombinációja. Ezt húsételekhez használja, és úgy tűnhet, hogy maga az ánizs nem olyan különleges, de hússal, megfelelő kombinációban érdemes kipróbálni.

Alma + fahéj – klasszikus, amely megbízhatóan működik a hagyományos rétesben és más desszertekben, valamint hús előételekben és főételekben egyaránt, ahol az alma is jelen van.

Szalonna + tojás –  A bacon és a tojás kombinációja mindig nyerő. Még azokban az ételekben is, ahol sem a tojás, sem a szalonna nem az ízek epicentruma.

Körte + kéksajt – az édes és sós ízek kombinációjának tökéletes példája: a körte fűszeres, lédús édessége és a kéksajt sokszínű, enyhén sós íze igazán elképesztő kombinációt alkot. Nemcsak közvetlen fogyasztásra vagy salátákba, hanem meleg ételekbe is használhatjuk.

Sertéshús + édesköménymag – próbálja meg a köményt enyhén zúzott édesköménymaggal helyettesíteni egy klasszikus sertéssültben. Valami mást kapunk, mint a megszokott, de nem kevésbé jót

Kacsa + narancs – minden bizonnyal ismerős kombináció, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni. A narancsot kacsa mellé bármilyen módon használhatjuk: a héját fűszerként, a narancsszeleteket kacsahúsos salátákba, a narancslevet kacsamell mellé. Hogy miért működik, nem tudjuk, de működik.

Vadhús + borókabogyó – ez a régi, megszokott kombináció valahogy erősíti az íz “vadságát” és egyszerűségét, különlegességét.

Hal + édesköményhagyma – ezúttal az édeskömény hagymáról van szó, amiből remek pürét lehet készíteni hallal vagy bárányhússal. És a zöldjéről se felejtkezzünk,  aminek nagyon finom ánizs illata van. Tökéletesen alkalmas hal sütéséhez.

Tök + sonka – vannak híres receptek, amelyek szinte sok helyen elterjedtek, ahol sonkát készítenek és tököt termesztenek. Tehát legyen szó spanyol jamonról vagy olasz prosciuttoról, remek kombináció. Ezek a szárított sonkás finomságok természetesen más hozzávalókkal is finomak, de sütőtökkel igazi finomság, tökéletes kuriózum.

 

Címlapfotó: Pixabay

Hírlevél

Iratkozzon fel a hírlevelünkre és minden héten elküldjük a legjobb akciós újságokat!

Az adatkezelés részletei